flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Засади використання автоматизованої системи документообігу суду від 07.02.2017р.

08 лютого 2017, 09:11
«ЗАТВЕРДЖЕНО»
рішенням зборів суддів
Дунаєвецького  районного суду
Хмельницької області
№2 від « 07 » лютого 2017 року
 
Засади
використання автоматизованої системи
документообігу Дунаєвецького  районного суду
Хмельницької області
 
1. Загальні положення
Засади використання автоматизованої системи документообігу суду у Дунаєвецькому  районному суді Хмельницької області (далі Засади) розроблено та затверджено на виконання вимог Положення про автоматизовану систему документообігу суду (далі Положення) і визначають порядок функціонування автоматизованої системи документообігу суду(далі АСДС). У разі внесення змін до Засад збори суддів Дунаєвецького районного суду Хмельницької області новим рішенням затверджують Засади використання автоматизованої системи документообігу суду в новій редакції, які вносяться до автоматизованої системи не пізніше робочого дня, що настає після проведення цих зборів.
Ці засади розроблено відповідно до положень Кодексу адміністративного судочинства України, Цивільного процесуального кодексу України, Кримінального процесуального кодексу України, Кодексу України про адміністративні правопорушення, Законів України «Про судоустрій і статус суддів», «Про електронні документи та електронний документообіг», «Про електронний цифровий підпис», «Про інформацію», «Про доступ до публічної інформації», «Про доступ до судових рішень», «Про захист інформації в інформаційно-телекомунікаційних системах», «Про захист персональних даних», Положення про автоматизовану систему документообігу суду , зі змінами затвердженими рішенням Ради суддів України №79 від 22.07.2015 року та погодженого Державною судовою адміністрацією України наказом №108 від 22.07.2015 року (далі Положення) та інших нормативно-правових актів.
 
2. Функціональні обов’язки, права користувачів автоматизованої системи
 
2.1.Функціональні обов'язки, права користувачів автоматизованої системи, надання та позбавлення права доступу до неї в суді визначаються на підставі наказів голови суду відносно суддів суду та керівника апарату суду відносно працівників апарату суду.
 
3. Особливості розподілу справ між суддями
 
3.1.Судові справи підлягають автоматичному розподілу між суддями, які мають на час розподілу справ повноваження для здійснення процесуальних дій.
3.2.Розподіл судових справ здійснюється в суді в день їх реєстрації, на підставі інформації, внесеної до АСДС, уповноваженими на підставі наказу керівника апарату особами, відповідальними за здійснення автоматизованого розподілу судових справ за правилами, встановленими Положенням про автоматизовану систему документообігу суду, затверджену Радою суддів України та цими Засадами.
 
Відмова судді від отримання розподіленої в установленому порядку судової справи недопускається .
 
Враховуючи, що на день затвердження Засад в Дунаєвецькому районному суді працює двоє суддів, на період вакансії посади судді, з метою уникнення звернення з поданням про визначення підсудності кримінального провадження, якщо неможливо утворити склад суду з підстав, визначених ст.ст.76,80,82 КПК та тимчасової відсутності іншого судді на період не більше 14 календарних днів ( відрядження, хвороба, відпустка), при умові,що це не потягне порушення строків розгляду справи, справа реєструється у день надходження, а розподіл здійснюється у день, коли такі обставини відпали.
 
3.3. У разі невиходу судді на роботу з поважних причин, які будуть підтверджені документально, суддя зобов`язаний до 09.00.год. дня невиходу на роботу повідомити про це особу, відповідальну за ведення кадрової роботи.
 
Невиконання суддею правил, визначених абзацом 1 п.3.3. Засад позбавляє його права посилатись на те, що справи і матеріали розподілені йому помилково та не є підставою для їх повторного розподілу.
 
3.4. Результат розподілу справ між суддями відображається у Контрольному журналі судових справ і матеріалів , переданих для розгляду судді та передаються суддям відповідальним працівником не пізніше наступного робочого дня (п.2.4.1. Положення) під підпис .
 
3.5.Якщо судова справа підлягає розгляду колегією суддів, визначення суддів, що входять до складу колегії проводиться автоматично в загальному порядку згідно з вимогами підпункту 2.3.4 пункту 2.3 Положення.
 
3.6. Визначення присяжних та народних засідателів відбувається за правилами, встановленими Положенням.
 
3.7. У разі задоволення відводу(самовідводу) судді або усього складу суду  якщо справа розглядається колегією суддів), якому розподілено справу для розгляду, справа підлягає повторному автоматичному розподілу без врахування цього судді (суддів), з урахуванням засад формування колегій суддів встановлених цими Засадами.
 
3.8. У разі надходження до суду протоколів про адміністративне правопорушення після належного оформлення, повернення до суду обвинувальних актів після доопрацювання прокурором – дані справи передаються на розгляд судді, який постановляв відповідні рішення , застосовуючи неавтоматичний розподіл справ ( при умові відсутності судді не більше п’яти робочих днів), якщо це не потягне порушення строків розгляду справи та накладення адміністративного стягнення.
 
У разі відсутності судді ( хвороба, відрядження, відпустка, вивільнення із штату), який вирішував питання по справах, викладених в абзаці 1 п . 3.8 Засад, протягом п’яти робочих днів, що може потягнути порушення строків розгляду справи, строків накладення адміністративного стягнення, справа підлягає автоматичному розподілу.
 
Якщо у кримінальному провадженні з клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності в задоволенні відмовлено , то у разі надходження до суду кримінального провадження з обвинувальним актом відносно тієї особи , справа передається на розгляд тому ж суді , який розглядав дане клопотання , застосовуючи неавтоматичний розподіл справи.
 
Якщо суддею відмовлено в затвердженні угоди про визнання винуватості, то у разі надходження до суду кримінального провадження з обвинувальним актом відносно тієї ж особи, справа передається на розгляд тому ж судді, який розглядав дане кримінальне провадження, застосовуючи неавтоматичний розподіл справи.
 
В разі відсутності судді, який приймав рішення у справах , визначених в абзацах 3,4 п. 3.8. ( відпустка, тривале відрядження, хвороба) справа підлягає автоматичному розподілу.
 
4. Правила здійснення автоматизованого розподілу судових справ між суддями
 
4.1.Автоматизований розподіл судових справ під час їх реєстрації здійснюється за правилами, встановленими Положенням.
 
4.2.Справа підлягає повторному автоматичному розподілу у випадках:
 
- задоволення відводу (самовідводу) судді або всього складу суду;
 
- припинення повноважень судді, звільнення його з посади, перебування судді у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, тривалої хвороби ( більше 21 дня).
 
-за наявності обставин, що виключають можливість участі судді у розгляді справи ;
 
-недопустимості повторної участі судді чи всього складу колегії у розгляді справи;
 
-винятково у разі, коли суддя у передбачених законом випадках не може продовжувати розгляд справи, невирішені судові справи передаються для повторного автоматизованого розподілу за вмотивованим розпорядженням керівника апарату суду, що додається до матеріалів справи;
 
- у разі , якщо суддя , в провадженні якого перебувала судова справа, зазначена в п.п.2.3.43 Положення про АСДС на момент повернення її із суду апеляційної чи касаційної інстанції не працюватиме у  районному суді .
 
Примітка : п.2.3.43 Положення про АСДС- судові справи, що надійшли із судів апеляційної або касаційної інстанцій після скасування ухвал, які перешкоджають подальшому розгляду судової справи (крім ухвал про закриття, припинення провадження), а також ухвал, які не перешкоджають подальшому розгляду судової справи, не підлягають автоматизованому розподілу, а передаються тим суддям, ухвалу яких скасовано чи у провадженні яких перебувала або перебуває судова справа.
 
4.3. У випадку тимчасової непрацездатності, відрядження, відпустки тощо головуючого судді на строк, що не призводить до порушення строків вирішення справи, повторний автоматизований розподіл не проводиться.
 
4.4. З метою запобігання зловживання процесуальними правами сторонами у справі, не підлягають автоматизованому розподілу , а передаються застосовуючи неавтоматичний розподіл тому судді , який приймав відповідне рішення - позовні заяви, заяви , що були залишені без розгляду  та  повернуті судом в зв’язку з недоплатою судового збору.
 
У разі надходження подання ДВС в порядку виконання рішення за кількома виконавчими документами, справа передається раніше визначеному судді за останнім виконавчим документом суду.
У разі відсутності судді у випадку передбаченому п.4.4. такі заяви та матеріали підлягають автоматизованому розподілу в загальному порядку.
 
4.5. Справи, що підлягають реєстрації або розгляду в неробочі та вихідні дні, розподіляються між суддями та слідчими суддями, які працюють у ці дні відповідно до графіку чергування , затвердженого наказом голови суду або особи, яка виконує його обов`язки.
 
5.Розподіл судових справ шляхом передачі раніше визначеному у судовій справі судді:
 
5.1.Раніше визначеному в судовій справі головуючому судді передаються:
-судові справи, що надійшли для вирішення питання про прийняття додаткового судового рішення, виправлення описок та помилок, роз'яснення судового рішення, повернення судового збору;
 
- судові справи про перегляд заочного рішення;
 
- судові справи, за якими надійшли заяви (клопотання), пов'язані із виконанням судових рішень, передбачені статтями 368 - 373, 378 Цивільного процесуального кодексу України, статтями 259 - 264, 267 (крім частини дев'ятої статті 267) Кодексу адміністративного судочинства України, статтею 535 Кримінального процесуального кодексу України, статтею 304 Кодексу України про адміністративні правопорушення;
 
- клопотання про вирішення питання, пов'язаного з виконанням вироку, у судових справах, які розглянуті даним судом ;
 
- матеріали кримінального провадження щодо особи, стосовно якої вже здійснюється судове провадження, у випадку, передбаченому частиною другою статті 334 Кримінального процесуального кодексу України;
 
- судові справи про адміністративні правопорушення щодо особи, яка вчинила декілька адміністративних правопорушень;
 
- зустрічні позови та позови третіх осіб, які заявляють самостійні вимоги щодо предмета спору у судовій справі, у якій відкрито провадження, що надійшли до суду;
 
-заяви про скасування заходів забезпечення позову; заходів забезпечення кримінального провадження, передбачених Розділом ІІ КПК України , застосованих у межах відповідної судової справи;
 
- заяви про відновлення втраченого судового провадження;
 
- заяви про забезпечення позову, доказів у судовій справі у якій відкрито провадження .
 
Клопотання та скарги по одному кримінальному провадженню передаються раніше визначеному слідчому судді.
 
Уразі відсутності визначеного в судовій справі головуючого судді у випадках передбачених підпунктами 2.3.44-2.3.46 пункту 2.3 Положення такі судові справи та матеріали підлягають автоматизованому розподілу в загальному порядку.
 
6.Розгляд справ і матеріалів відносно неповнолітніх
 
6.1. Кримінальні провадження або кримінальні справи, де злочини скоєні неповнолітніми, розглядають судді, які уповноважені зборами суддів на здійснення кримінального провадження щодо неповнолітніх .
 
 
 
7.Розгляд справ і матеріалів слідчим суддею
 
7.1. Слідчі судді, які здійснюють повноваження з судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів у кримінальному провадженні в порядку, передбаченому процесуальним законом, обираються зборами суддів строком на 1 рік.
7.2.У випадку неможливості розгляду клопотання слідчого (розшукового) органу в 6-годинний термін слідчим суддею, визначеним автоматизованою системою з об’єктивних причин ( перебування за межами міста в зв’язку зі службовою необхідністю або відрядженням, перебування в нарадчій кімнаті, проводиться повторний перерозподіл.
 
7.3.У вихідні і святкові дні, а також у неробочий час, розгляд клопотань в порядку Глави 21 КПК України проводиться слідчим суддею за графіком, який затверджується головою суду.
 
8. Особливості розподілу справ у разі виконання суддею інших повноважень, не пов`язаних із здійсненням правосуддя
 
8.1. При вирішенні питання про передачу справ на розгляд суддям, які займають адміністративні посади, з метою забезпечення умов для виконання ними обов’язків займаної посади,так і обов’язків судді, враховуючи наявність вакатної посади судді,встановлюються такі відсотки участі суддів у розгляді справи:
голова суду –90 % ;суддя - 100 %
 
9. Коефіцієнти складності визначаються:
 
Пункт 2.7.1 «Кримінальне провадження»:
 
Пункт (а)
-один обвинувачений, один епізод, одна стаття КК по якій обвинувачується -1.4
-один обвинувачений, декілька епізодів, одна стаття КК по якій обвинувачується –1.5 
-один обвинувачений, декілька епізодів, декілька статей КК по яких обвинувачується -1.6
-декілька обвинувачених, один епізод, одна стаття КК по якій обвинувачуються –2.0
-декілька обвинувачених, декілька епізодів, одна стаття КК по якій обвинувачуються –2.1. 
-декілька обвинувачених, декілька епізодів, декілька статей КК по якій обвинувачуються –2.2. 
-+ 0.3 бала коефіцієнта, якщо злочин вчинено неповнолітнім.
 
 
 
 
Пункт (б)
 
Справи за поданням органів досудового розслідування та скаргами учасників процесу:
 
-за ст.ст. 309,591 КПК України оскарження рішень про відмову в застосуванні заходів безпеки або про їх скасування  та порядок оскарження про видачу особи(екстрадицію) –1.3
-ст. ст. 583, 584 КПК України тимчасовий та екстрадиційний арешт –1.4
-ст. ст. 306, 307 КПК України розгляд скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора під час досудового розслідування –1.4
-ст. ст. 183, 199 КПК України взяття під варту та продовження строків тримання під вартою –1.3
-обрання іншого запобіжного заходу (ст.179, 180, 181, 182) -1.1
-ст. ст. 234, 237 КПК України обшук, огляд –1.1
-застосування заходів кримінального провадження (розділ ІІ ст. ст. 131 – 174 КПК) -1
-ст. 49 КК України – закриття справ  в зв’язку із закінченням строків давності –1
 
2.7.1.1 Справи про встановлення адміністративного нагляду – 1
 
2.7.1.2 Справи за поданням кримінально виконавчої інспекції:
 
- щодо звільнення особи від умовного покарання внаслідок закінчення терміну випробування –1.1
-щодо скасування умовного звільнення особи від покарання внаслідок невиконання покладених обов’язків –1.2
 
Пункт 2.7.2 «Справи про адміністративне правопорушення»:
 
ст.41 КУпАП –1.2
ст. 122 КУпАП –1.1
ст.124 КУпАП-1.3
ст. 130 КУпАП –1.4
- главою 13-А Адміністративні правопорушення, пов'язані із корупцією, (ст. ст.  172-4, 172-5, 172-6, 172-7, 172-8,     172-9 ) -1.6
- інші справи про адміністративні правопорушення –1.
 
Пункт 2.7.3 категорії цивільних справ:
 
справи позовного провадження в т.ч.
 
аспори про право власноті та інші речові права:
 
-про державну власність, про комунальну власність –1.4
-про приватну власність –1.2
-спори про самочинне будівництво, про припинення права власності на земельну ділянку –1.3
 
б) спори про речові права начуже майно:
 
-спори про володіння чужим майном –1.3
-спори з приводу сервітутів –1.2
-спори щодо права користування чужою земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб для забудови –1.3
в) спори, що виникають із договорів:
 
- купівлі-продажу, дарування, довічного утримання, найму (оренди), надання послуг, страхування –1.4
- спори про відшкодування шкоди, заподіяної від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності –1.5
-позики, кредиту, банкіського вкладу –1
 
г) спори про недоговірні зобов'язання ( з них про відшкодування шкоди) :
 
-завданої в наслідок вчинення злочину -1.2
-завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров'я або смертю фізичної особи –1.5
- шкоди завданої незаконними рішеннями, діями чи бездіяльністю органу дізнання, досудового слідства або суду –1.5
-шкоди завданої майну фізичних або юридичних осіб –1.2
- шкоди завданої порушенням законодавства про охорону навколишнього природнього середовища; внаслідок недоліків роботи, послуг –1.2  
 
д) справи про спадкове право – 1.1
 
-в т.ч. справи про визнання спадщини відумерлою – 1.2
 
е) справи про захист немайнових прав фізичних осіб:
 
- про захист честі, гідністі, ділової репутації –1.7
 
ж) спори, що виникають із житлових правовідносин:
 
- про виселення –1.7
- про стягнення плати за користування житлом– 1
- про визнання особи такою, що втратила право користуватися жилим приміщенням –1.2
 
з) спори, що виникають із земельних правовідносин – 1.3
 
 
 
к) спори що виникають із сімейних правовідносин:
 
- про розірвання шлюбу, про стягнення аліментів –1.0
- про встановлення батьківства або материнства, про позбавлення батьківських прав –1.3
- поновлення шлюбу після його розірвання –1.2
- встановлення режиму окремого проживання за заявою подружжя –1.3
- розподіл майна подружжя –1.4
 
 
 
л) спори, що виникають із трудових правовідносин:
 
- про поновлення на роботі –1.7
- про виплату заробітньої плати– 1.0
- про відшкодування матеріальної шкоди, заподіяної працівниками державним підприємствам, установам, організаціям– 1
 
 
м) спори, пов'язані із застосуванням ЗУ «Про захист прав споживачів» - 1.7
 
н) звільнення майна з-під арешту (виключення майна з опису) – 1.5
 
о) інші справи позовного провадження – 1.2
 
справи окремого провадження в т.ч.:
 
- справи про обмеження цивільної дієздатності особи, про визнання особи безвісно відсутньою чи оголошення її померлою –1.1
- справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, справи про надання права на шлюб –1.2
- справи про надання неповнолітній особі повної цивільної дієздатності – 1.3
-справи про скасування рішення про визнання фізичної особи безвістно відсутньої чи оголошення її померлою –1.1
- справи про усиновлення –1.5
- справи про передачу безхазяйної речі у комунальну власність –1.4
- справи про надання осбі психіатричної допомоги у примусовому порядку –1.3
- справи про обов'язкову госпіталізаціюдо протитуберкульозного закладу –1.3
-справи про розкриття банком інформації, яка містить банківську таємницю, щодо юридичних та фізичних осіб –1.2
 
 
 
 
Розгляд заяв про видачу судового наказу:
 
-заяви про видачу судового наказу на вимогу, яка грунтується на правочині, вчиненному у письмовій формі –1.0
-заяви на вимогу про стягнення нарахованої але не виплаченої заробітньої плати – 1.0
-на вимогу про компенсацію витрат про проведення розшуку – 1.1
- на іншу вимогу – 1.2
 
Розгляд заяв про скасування судового наказу:
 
- виданного на заявлену вимогу, яка грунтується на правочині, вчиненному у письмовій формі – 1.1
- виданного на заявлену вимогу про стягнення нарахованої, але не виплаченої заробітньої плати – 1.1
 
Розгляд заяв про забезпечення доказів, позову до подання позовної заяви:
 
- про забезпечення доказів – 1.2
- про забезпечення позову – 1.4
- про скасування заходів забезпечення позову – 1.3
 
Розгляд заяв про перегляд заочного рішення 1.2
 
Розгляд справ пов'язаних з процесуальними питаннями щодо виконання судових рішень у цивільних справах та рішень інших органів:
 
- виправлення помилок у виконавчому листі, визначення його таким, що не підлягає виконанню - 1.1
- видача дубліката виконавчого листа або судового наказу – 1.2
- поновлення пропущенного строку для пред»явлення виконавчого документа для виконання – 1.2
- мирова угода в процессу виконання – 1.2
- відстрочка і розстрочка виконання, зміна чи встановлення способу і порядку виконання – 1.3
- вирішення питання про тимчасове влаштування дитинидо дитячого або лікувального закладу – 1.3
-.вирішення питання про оголошення розшуку боржника – 1
- вирішення питання про примусове проникнення до житла чи іншого володіння особи - 1.1
- вирішення питання про звернення стягнення на грошові кошти, що знаходяться на рахунках – 1.2
- вирішення питання про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України – 1.1
- заміна сторонни виконавчого провадження – 1
- визначення частки майна боржника у майні, яким він володіє спільно з іншими особами – 1.4
- вирішення питання про поворот виконання – 1.3
- розгляд скарги учасників виконавчого провадження на дії державного виконавця в порядку виконання судового рішення – 1.4
 
Розгляд справ з участю іноземних осіб - 1.5
 
Адміністративні справи.
 
1.Справи зі спорів з приводу забезпечення громадського порядку та безпеки, зокрема зі спорів щодо:
 
- цивільного захисту, охорони праці – 1.4
-дорожнього руху – 1.2
 
 
2.Справи зі спорів з приводу забезпечення сталого розвитку населених пунктів та землекористування, зокрема зі спорів у сфері:
 
- містобудування, планування і забудови територій, архітектурної діяльності – 1.6
- особливої охорони природних територій та об'єктів, визначених законом – 1.4
 
3. Справи зі спорів з приводу реалізації публічної політики у сферах зайнятості населення та соціального захисту громадян, зокрема зі спорів щодо:
 
-загальнообов'язкового державного пенсійного страхування, у тому числі пенсійного страхування осіб, звільнених з публічної служби (військової служби) – 1.3
- соціального захисту дітей війни – 1.1
- соціального захисту громадян, які постраждали в наслідок ЧАЕС – 1.2
- соціального захисту сімей з дітьми – 1.3
- забезпечення житлом громадян, які потребують поліпшення житлових умов, забезпечення житлом громадян, які мають право на отримання соціального житла – 1.4
 
Справи зі спорів з приводу забезпечення юстиції, зокрема спори у сфері:
 
- виконавчої служби та виконавчого провадження – 1.3
- інші справи – 1.2
 
9. Автоматизований розподіл судових справ між суддями після відновлення роботи автоматизованої системи.
 
9.1.В разі знеструмлення електромережі суду, виходу з ладу обладнання або комп’ютерних програм чи настання інших обставин, які унеможливлюють функціонування автоматизованої системи та тривають понад п’ять робочих днів такі випадки фіксуються відповідними актами в порядку, передбаченому пунктом 2.3.55 Положення, а розподіл справ здійснюється на засадах, передбачених п.2.3.55-2.3.58 Положення.
 

     9.2.У разі настання вище перелічених обставин, розподіл судових справ, які за законом мають розглядатись невідкладно з метою недопущення порушення конституційних прав громадян (судові справи, пов'язані з виборчим процесом, судові справи про встановлення або усунення обмежень щодо реалізації права на мирні зібрання, вирішення питання застосування запобіжного заходу у виді взяття під варту, клопотання слідчого, прокурора про забезпечення кримінального провадження, клопотання про проникнення у житло, обшук чи огляд житла, скарги щодо захисту прав людини в порядку ст. 206 КПК України, подання про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України в порядку ЦПК України тощо) проводиться керівником апарату (чи особою, що виконує його обов’язки) між всіма суддями, що мають повноваження на час розподілу, з дотриманням принципу черговості надходження справ до суду, в алфавітному порядку прізвищ суддів з урахуванням спеціалізації.